JUDO
De juiste groetprocedure...
In onze beschaving stellen wij soms vast dat elementaire vormen van beleefdheid ontbreken, dat er zelfs geen zelfrespect te vinden is, laat staan respect voor anderen. In de judosport vinden we een aantal levensgewoonten terug die de inspiratie geven menswaardiger met elkaar om te gaan. De ceremonie van het groeten wordt vaak tenietgedaan. Het is niet zo maar een hoofdknik maar een diepere buiging die achting uitstraalt voor onze medemens. Vele judoka's weten niet wat de groet betekend. Zij groeten te pas en te onpas. Het groeten bij het binnenkomen van de dojo, voor een lege tatami heeft geen zin. Wel voor de leraars en de judoka's die reeds op de tamari zijn. Als twee judokas tegenover elkaar staan en voor elkaar buigen, betekent dat "goedendag", of "ik vind het fijn om een wedstrijd met je te maken, of een randori te doen". Na afloop van de wedstrijd of de training betekent het "bedankt voor de fijne wedstrijd" of "gefeliciteerd met de overwinning".
De betekenis van het voor elkaar buigen is dus dezelfde als die van het handen schudden. Wat zien we nu bij herhaling gebeuren? Na het elkaar groeten op de Japanse manier geven de judoka's elkaar nog eens een hand, soms zelfs nog gevolgd door een omhelzing. Uit een en ander blijkt dat de betreffende judoka's niet weten dat het voor elkaar buigen dezelfde betekenis heeft als het elkaar een hand geven.
Groet elkaar af en geef na het verlaten van de tatami of de dojo zo u wilt nog een hand of een kus. Maar leer de betekenis van de groet in u opnemen.
Leer afgroeten zoals het hoort, rechtstaande groet (RITSU REI) of geknielde groet (ZA REI).RITSU REI

Men staat recht met de hielen aangesloten en de armen gestrekt naast het lichaam. Vervolgens buigt men de romp voorwaarts en laat de handen naar de knieŽn glijden tot de vingertoppen de knieschijf raken. Hierbij blijft het hoofd in het verlengde van de romp. Daarna strekt men zich terug uit.

ZA REI

Vanuit de stand, met de hielen aangesloten, plaats men de linkerknie naast de rechtervoet, vervolgens de rechterknie naast de linker en duwt de rechter dikke teen de linker dikke teen, naar een strekking. Men komt in zit op de hielen en plaatst de handen tegen de lies met de vingers naar binnen gericht. Tussen de knieŽn is er bij de heren een afstand van ongeveer twee vuisten. Bij de dames zijn de knieŽn aangesloten. De handen glijden over de dijen en worden tien centimeter voor de knieŽn op de mat geplaatst met de vingers lichtjes naar binnen gekeerd. Daarna buigt men de armen en laat de romp ongeveer 30į voorwaarts neigen. Men keert terug in zit.Om recht te komen gaat men omgekeerd te werk, tenen in de mat plaatsen, de rechtervoet en vervolgens de linkervoet op de mat zetten en komen tot een sluitstand.
Andere judo-pagina's...
Judo hoofdpagina
Olympic Judo Club Kessel-lo
Scheidsrechter
Je gordel juist knopen